AROMATICKÉ KORÁLKY


1/2 polévkové lžíce (22 ml) rozemletého suchého kořene kosatce florentského*, puškvorce a listů bazalky, 1 polévková lžíce  (15 ml) práškové styračové pryskyřice, skořice a muškátového květu, 1/2 muškátového oříšku, 1/2 polévkové lžíce tlučeného hřebíčku, 5 ml tragrantového prášku (z tuhé klovatiny kozince krétského)**, 3 -4 polévkové lžíce růžové vody připravené ze tří dávek

Smíchejte suché byliny, koření, a silice (pokud je přidáváte)***. Tragrant smíchejte s 45 ml růžové vody a přimíchejte k první směsy, aby vzniklo těsto. Je-li třeba, přidejte růžovou vodu.
Růžovou vodou si navlhčete ruce a z těsta vytvarujte malé kuličky cca dvojnásobné velikosti hrachu. Pomocí jehly je navlékněte na nit namočenou v silici, aby silněji voněly.
Hotové kuličky můžete obarvit, aby byly pestřejší. Nechte je řádně vysušit.

*místo kosatce florentského lze použít i kosatec německý, který se běžně pěstuje v ČR jako okrasná rostlina na zahrádkách
**lze jej nahradit sysntetickou klovatinou (tím oranžovým lepidlem pro děti, jak vůbec nedrží a nebo jakoukoliv jinou "pryskyřicí" rozpoustou ve vodě. Tyto výměšky mezybuněčných prostor je možné najít hl. u čeledi růžovitých, např. na třešni, višni, švestce, mandloni...
***v původním receptu autorka používá do korálků značné množství silic. Jenže účinek silic není příliš trvalý, pokud výrobek neskladujete ve vzduchotěsné nádobě. Moje aromatické korálky vojí ještě po pěti letech a to přesto, že jsem žádné čisté silice při jejich výrobě nepoužila. Je to levnější. Nicméně je pro úplnost uvádím: 3 kapky santalové silice, 3 kapky silice z cedrového dřeva, 3 kapky silice z čecheřice vonné.





RŮŽENEC

Jemně nasekané červené a růžové koruní plátky růží dejte na pánev. (Rezavá barví tmavou sytou barvu, ale náhražkou rezavé pánve mohou být klidně i přidané zrezlé hřebíky, či jiné podobně postižené kusy železa). Těasně nad vrstvu lístků přilijte a važte jednu hodinu pod bodem varu. Nechte 24 h v klidu. Celý proces opakujte 4x. Navlhčete si ruce růžovou vodou a tvarujte kuličky, které obalte v tlučeném voňavém koření (hřebíček, muškátový oříšek, skořice). Navlečte je na silnou nit a vysušte. Původně bylo pro růženec potřeba 165 kuliček z růžových plátků.

Tento recept je jistě také zajímavý, ale narozdíl od předchozího se mi nikdy nepodařilo udělat kuličky tak pevné, aby se v relativně krátkém časovém úseku nerozpadly (cca měsíce), ale snad budete úspěšnější.