BEZ ČERNÝ
Sambucus niger

Bez je 3 - 7 m vysoký keř, řidčeji může mít i stromovitý vzrůst. Na mladých větvičkách má béžovou kůru. Jsou poseté lenticelami. Na starším dřevě bývá kůra rozpukaná.  Uvnitř větviček i staršího dřeva se skrývá poměrně široká dužina. Někdy se jí také říkalo duše.
Brzo na jařeře začnou bezu rašit  první listy. Jsou tří až pětičetné, lichozpeřené. Teprve když se rozvinou v celé své kráse, vypučí i květy. Jsou to velká nažloutlá vonící květenství. Slétá se na ně hmyz a sem tam je přijde otrhat i nějaký ten člověk. Ale netrvá to dloho a bez odkvete a je zase jen zelený.  Tedy až do pozdního léta, kdy se na keřích začnou černat plody. Často má  červeně zbarvené řapíky plodenství. Když plody člověk nesklidí včas, na keřích postupně oschnou  a  opadají. Některé plody sezobou ptáci, kteří si na nich rádi pochutnají a roznesou je do krajiny. Někam, kde vyroste nová bezinka.
Říká se, že bez je kouzelný strom. Prý chránil hospodářské stavení a také jeho obyvatele před nejrůznějšími nemocemi.Oslovují ho i některé lidové říkanky. Těšíval se velké úctě.
 
Pokud dívka chtěla zjistit odkud bude její ženich postavila se za soumraku k bezu a říkala:
Třesu třesu bez
ozvi se mi pes
kde můj milý jest.
Ze směru, odkud měl být její milý se mělo ozývat štěkání psa.

Další je třeba zaříkávání proti nemoci:
Beze, beze
zima na mě leze
až ze mě sleze
ať vleze na tebe.

Porazit dřív takový keř nebylo jen tak. A také proč. Takový keř přinášel spustu užitku. Jenže dnes je již všechno jinak. Bezové plody, ani květy už dneska téměř nikdo nesklízí a tak si lidé stěžují na to že jim malé semenáčky zaplavují zahradu. Bojí se, že jim plody potřísní omítku. A taky černých mšic, které se na bezu vyskytují v leckdy v hojném počtu, ale ještě nikdy jsem je neviděla na ostatních rostlinách v zahradě. Málokdo potřebuje medonosný strom pro včely. A málokdo si chce uvařit sirup nebo marmeládu... naštěstí bez není odkázán na dobrodiní lidských zahrad a vůbec mu nevadí růst mezi poli, na lesních mýtinách či na okraji lesů, n. v lemech  cest. A tak jeho darů můžeme užívat  plnými doušky i dnes.
Bez je záležitostí spíše nižších a středních poloh.


Sambucus nigra - plod

Vaření:

KOSMATICE*

12 čerstvých květenství bezu černého, mouka, 3 vejce, mléko, sůl olej

Z přísad ušleháme těstíčko, do kterého květenství namáčíme. Smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Před otočením ustříhneme stopku, potom opečeme i s druhé strany.


 MLÉKO Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU*

4 čerstvě nasbírané květenství bezu černého, 1/2 l mléka, 1/2 sáčku vanilkového cukru

Bezový květ omyjte, odstraňte větší stopky. Mezitím ohřejte mléko, oslaďte vanilkovým cukrem a  přidejte bezové květy. Dejte vychladit do ledničky. Přeceďte a můžete podávat.


MARMELÁDA (ROSOL) Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU*
9 čerstvě nasbíraných květů černého bezu, 1,5 l vody, šťáva z 1 citronu, 0,75 kg cukru, 1 želírfix extra
Bezový květ zbavte stopek, pečlivě omyjte a dejte do vychladlé převařené vody. Nechejte bez zakrytí louhovat tři dny a potom sceďte. Přidejte citrónovou šťávu a cukr smíchaný s želírfixem a směs přiveďte k varu. Směs povařete asi 5 minut (dle návodu na sáčku)
Rosol naplňte do připravených čistých sklenic a pečlivě uzavřete.
Marmeláda je lehounce zažloutlá. Téměř bezbarvá. Jednou jsem ji dala do několika posledních koblih, protože se mi nechtělo načínat  novou červenou marmeládu. Kamarád mě obvinil, že jsem zrovna do té jeho nedala marmeládu. Než na něj vystříkla:-)


BEZOVÝ SIRUP PODLE BÍLKOVÉ*
 1,5l vody, 25 květenství bezu, 1 citron, 8 g kyseliny citronové, 2 kg cukru
Vodu převařit a nechat zcela vychladnot. Do studené vody mamočit květenství citron nakrájený na kolečka a necháme louhovat 24 h. Pak slijeme, přecedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a zahříváme k varu. Mícháme do rozpuštění, nalijeme do láhví. Před uzavřením do každé lahve 1 polévkovou lžíci rumu.


ŠUMIVÝ NÁPOJ Z BEZINKOVÝCH KVĚTŮ*
 12 čerstvých květenství bezinky, 1 kg cukru, 8 l vody, 4 dobře očištěné citrony
 Cukr s vodou svaříme. Do vychladlého sirupu rozkrájíme citróny zbavené jader a čerstvá květenství a necháme 7 dní kvasit v kvasné nádobě. Nápoj stočíme do lahví s pevným uzávěrem a uložíme v chladnu. Do měsíce jej spotřebujeme.


BEZOVÝ OCET*

 Do láhve s širokým hrdlem dáme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8 % octem, aby byly zakryté. V chladu necháme 2-3 týdny, pak přecedíme do menších lahviček a zazátkujeme. Výborný na ochucení salátů. Možno použít i vinný ocet.


NEŠKODNÝ A CHUTNÝ DENNÍ ČAJ*
 Květ bezinky, list kopřivy, list ostružiníku – vše stejným dílem Použít dvě lžičky směsy na ¼ l vody, krátce spařit, nechat přikryté ustát a pít podle chuti. Vynikající především z čerstvých surovin.
Na jednom táboře jsem s ním dokonce vyhrála soutěž o nejchutnější čaj. Když jsem se pak po letech dívala do herbáře, zjistila jsem že ho vaří ze sušených bylin. Asi to jde také, ale já ho asi napořád budu vnímat jako čaj z toho co najdu v lese a na louce začátkem léta.


VÍNO Z BEZOVÝCH KVĚTŮ
300g květů černého bezu, 4,3 l vody, 1,3 kg cukru, šťáva z tří citrónů, 2 g živné soli, 1,5 g pyrosiřičitanu draselného (pokud síříte), 1 g ušlechtilých kvasinek
Květy otrháme od stopek a vložíme do demižonu. Nepoužijeme žádnou širokou nádobu na kvašení drti - je tu nebezeočí zoctovatění. Cukr rozpustíme a vychladlou cukrovou vodu nalijeme na okvětní lístky. Přidáme ostatní přísady do kvasmé nádoby, nádobu uzavřeme kvasným uzávěrem. Po 3 až 4 týdnech stočíme mladé vino do nivého demižonu. Přitom je přefiltrujeme přes plátno. Po konečném vyčištění vímo ošetříme sírou a stáčíme do lahví.


VÍNO Z BEZOVÝCH KVĚTŮ II
 10 květenství bezu černého, 2 citróny, 1 kg cukru svařeného v 5 l vody, vinné kvasinky
Omytá květenství zbavíme většiny stopek a zalijeme teplou vodou svařenou s cukrem. Přidáme citróny pokrájená na kolečka a zbavené jader, vzklíčené kvasinky a týden necháme v teple kvasit ve skleněné nádobě ovázané gázou. Pak víno stáhneme hadičkou, přecedíme a necháme dokvasit 1-2 měsíce v nádobě s kvasnou zátkou. Stočíme je do lahví s pevným uzávěrem a uložíme v chladnu. Zraje 6-8 měsíců.


BEZINKOVÝ LIKÉR*
Na 1 l šťávy 500 g cukru, citron, nebo kyselina citronová, celá skořice, hřebíčky, 100 ml 90% líhu na 1 l šťávy, rum
Plody bezinek omyjeme a nejdříve krátce povaříme, protže se potom lépe lisují. Do vylisované šťvy přidáme podle chuti kyselinu citronovou nebo pokrájený citron. Šťávatím získá nejen krásnou barvu, ale je i chutnější. Na 1 l šťávy přidáme 500 g cukru a svaříme s kouskem skořice a několika hřebíčky. Po vychladnutí smícháme s lihem a dochutíme trochou rumu. Stočíme do lahví.


DŘÍZEB*
1/2 dřínků na 1/2 bezinek, na 1 kg ovoce 500 g cukru a 1 želírfix extra
Dřínky rozvaříme a propasírujem. Část bezinek dáme stranou, zbytek rozvaříme, propasírujeme a přidáme k dřínu. Přidáme nerozvařené bezinky, želírfix a uvedeme k varu. Přidáme cukr chvíli povaříme. Plníme do skleniček, které obracíme dnem vzhůru.


MARMELÁDA Z KDOULOVCE A BEZU*
 1 kg bezu na 500 g kdoulovce, 750 g cukru
Kdouvec vykrájíme, nelopeme. Přidáme k bezinkám, trochu podlijeme a vařáme tak dlouho, až je možné obě suroviny propasírovat. Propasírujeme a přidáme cukr, chvíli povaříme a po té plníme do skleniček.


BEZOVÁ MARMELÁDA S PŘÍCHUTÍ SKOŘICE
 bobule černého bezu, 650g cukru, 2 kousky skořice, 4 hřebíčky, šťávu z 1 citronu na 1 kg směsy
Bezové bobule pořádne omyjte a zbavte stopek. Do nádoby dejte vodu, bobule a koření, nechejte povařit a propasírujte přes síto.
Na jeden kg smesi dejte 650 g cukru s trochou vody do nádoby a nechejte povařit tak dlouho, až cukr vytváří velké bubliny. Za stálého míchání přidejte ovocnou směs a citronovou šťávu a vše povařte ještě 30 minut. 
Ovocnou směs naplňte do čistých sklenic a doře uzavřete.


BEZINKOVÉ VÍNO
3 kg bezinek, 2,5 l vody, 1,5 kg cukru, 15 g kyseliny citromové, 2 g živné soli, 1,5 pyrosiřičitanu draselného, 1g sušených kvasinek
 Celé laty pečlivě omyjeme, bobuje otrháme, červevé a zelené bobule v každém případě odstraníme, a v kvasmé nádobě rozmačkáme (ruce, dřevo, nerez). Předem si důkladně umyjeme ruce! Rmut na 15 min zahřejeme na 80ºC. Tím zničíme sambunigrin, látku vyvolávající bolesti hlavy a nevolnost. Cukr rozpustíme ve vodě a nalejeme na rmut. Nádoba smí být naplněma jen do poloviny! Přidáme živnou sůl, předem rozkvašené kvasinky a kyselinu. Důkladně promícháme. Nádobu uzavřeme kvasným uzávěrem a necháme kvasit. Deně protřepeme. Po týdnu stočíme budoucí víno a pevné části ovoce vylisujem. Stočíme do nového demižonu, necháme volnou 1/10 prostoru v nádobě. Asi po třech měsících stočíme víno do jiné nádoby. Po dvou až třech měsících stočíme víno do jiné nádoby. Pak mu ještě dopřejeme čas k dozrání.


TVAROH S BEZINKAMI
 
250 g zralých bezinek, 250 g tvarohu, 3 lžíce cukru, 1 lžíce citronové šťávy, půl šálku mléka
 Omyté, stopek zbavené bezinky svaříme s cukrem a citronovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Vychlzené podáváme jako dezert.



Jiné použití v domácnosti

Barvení

Kosmetika

Fytoterapie