BONBÓNY
Pro ty co rádi sladké.... samozřejmě jsou hrozně léčivé a zdravé ;-)


JABLEČNÍKOVÉ PASTILKY PROTI KAŠLI

100 g čerstvých listů, půl lžičky drceného anýzu, 3 hrcená kardamomová semena, 350 g cukru bílého (rafinovaného), 350 g cukro surového (nerafinovaného) 570 ml vody
listy s kořením dáme do vody a zahřejeme pod bod varu asi na 20 minut. Přefiltrujeme. Při nízké teplotě rozpustíme cukr a zahříváme dál při mírné teplotě, dokud sirup nezhoustne, kápneme-li ho do studené vody. Nalít do mastné mísy a tvarovat při částečném vychladnutí. Skladovat se dá v povoskovaném papíru, nebo celofánu.
Používají se proti kašli a k usnadnění odkašlávání.
Pukud je převaříte, nezvratně zhořknou. Vážně.




BONBONY Z JITROCELE

200 g čerstvých listů jitrocele, 1/2 l vody, 500 g cukru, 25 g hroznového cukru, 20 g másla, 1 lžička mletého anýzu
Listy jitrocele přeberte, opláchnšte vodou, osušte a nakrájejte na malé kousky. Vodu s nakrájenými listy jitrocele uveďte do varu a vaře 30 minut. Potom přeceďte a vymačkejte. Získanou šťávu (asi 1/4 l) za stálého míchání svařte s cukrem, hrozniovým cukrem a anýzem. Dále vařte asi 20 minut mírným varem. Zhoustlou hmotu nalijte na naolejovaný plech na pečení. Před ztuhnutím ji nakrájejte na malé čtverečky, potom ji usuště a zaviňte do celofánu.




AJBIŠOVÉ BONBONY

Drcený kořen proskurníku obsahuje klihovou látku, která ve vodě houstne a jestliže se zahřeje s cukrem vytvoří jakosi jemnou pastu podobnou dnešním vatovitým bonbonům.
Nicméně to chce asi čerstvý kořen. Ten já bohužel prozatím nemám k dispozici a tak jenom vím, že ze sušeného to nejde. Třeba budete mít větší štěstí...



PENDREK

Vznikne prostým vyvařením kořene lékořice. Ale bohužel ani toto nemám vyzkošeno.