CHMEL OTÁČIVÝ
Humulus lupus

K jídlu se používají mladé výhonky vyrážející na jaře ze země. Říká se jim chmelníček. Dobré jsou, dokud se na nich nezačnou rozvíjet listy, nebo nepřerostou 15cm. Pak jsou již dřevnaté. Mají růžovou barvu. Chuť je příjemná, oříšková. Používají se jako zelenina (místo hrášku) do omolety, nebo do polévky.

vyhonek - chmelnicek
Humulus lupus - výhonek

Z výhonů, které jste na jaře nesnědli vyrazí dlohé šlahouny, které jako oporu použijí zdi či stromy a s její pomocí vyrostou několik metrů vysoko. Nenápadná rostlina nám může dát ještě jednu úrodu. Pokud dobře dopadne opylení, na samičích rostlinách na podzim vyrostou chmelové šištice. Není dobré je nechat přezrát. Při včasné sklizni budeme mít dost chmelu do piva i do polštářků pro dobré spaní. Musí se důkladně usušit. Mají charakteristickou vůni a pokud část šištice rozžvýkáte, můžete pocítit její hořkou chuť.

chmelové šištice
Humulus lupus - chmelové šištice

Chmel je blízkým příbuzným konopí a jeho historie v pivovarnictví je pohnutá. Byly doby, kdy jsme chmel ještě vůbec neznali. Pivo už ano. Pro dostatečnou hořkost se do něj přidávaly nejrůznější byliny, třeba řebříček, ale také i nějaká ta jedovatá kytička jako třeba blín, či rulík. A do toho všeho přišel chmel. V Anglii byl dokonce jeden čas zakázán pro přílišnou omamnost. No, časy se mění. Naštěstí. Tenkrát se ne všichni pijáci po blínovém pivu ještě zvedli ze země... Za těch pár set let u nás ale chmel zdomácněl a zplaněl a tak ho můžeme potkat u nejrůznějších zdí a stromů, jak se pne vzhůru, k nebi za světlem.


OMOLETA Z CHMELNÍČKU*
 Z vajec, mouky, mléka a soli uděláme omoletové těsto, do něj zamícháme pokrájený chmelníčel (cca 3cm). Můžeme přidat ještě něco zeleného, třeba česnek (Alium paradoxum...), popenec, kopřivu nebo jiné drobně pokrájené bylinky pro vylepšení vzhledu i chuti.

omoleta