COLORADO - ČERNÁ JEŘABINA
(TEMNOPLODEC ČERNÝ)
Aronia melanocarpa

Je to keř, na jařa bouřlivě kvete bílými květy. Větve mají světle zelené lístky a spoustu bílých květů. Na podzim jeho listy zezlátnou a zčervenají. Prody mají černou barvu a jsou nasládlé. Většinou jich bývá poměrně hodně. Keř je  otužilý a snese i polostín. Jedná se o jakousi zahradní odrůdu. Lze ji sem tam vidět i v parkových výsadbách.
Jedná se o keř s četnými léčivými účinky. Plody obsahují množství vitamínů. Jako droga se dá použít list, květ i plod. Upravuje činnost štítné žlázy, zvýšený krevní tlak, zvyšuje vylučování nežádoucích solí z organismu. Používá se pro podporu jaterních a ledvinových funkcí. Listy ve formě nálevu, plody jako kompot připravený zasyrova.

plod
Aronia melanocarpa - plod

Naše colorado rodiče kdysi od někoho dostali. Máma z něj dělala marmeládu. Dá se i jako jeřabina zavařit k masu. Ale popravdě nic moc. Tedy aspoň co se týče mého zhýčkaného jazyku. Marmeláda budí jakýsi suchý dojem. Snad by šla použít do směsi. A nebo odšťavnit a udělat jam? Dost často se stalo, že plody napodzim jenom opadaly, protože je nikdo nechtěl sklízet. Škoda plodivé síly tak krásného keře.
Nakonec se mi pro tenhle keř povedlo najít jiné  využití. Každý rok se těším na sklizeň. Doufám, že bude hodně plodů, abych mohla uvařit jeřabinové víno. Od té doby co jsem udělala ho udělala poprvé jsem ho již nikdy nenechala jen tak opadat. Příliš si cením jeho plodů, které jsou v podobě vína výtečné. A já uniknu marmeládě, co mi příliš nechutná:-).

JEŘABINOVÉ VÍNO
1,5 kg jeřabin, 1,5 kg cukru, voda, kvasinky, živná sůl
Rozdrtíme jeřabiny, nasypeme do demižonu. Vsypeme kvasinky a živnou sůl. Přidáme vychladlý cukrový sirup a doplníme převařenou vodou. Uzavřeme kvasnou zátkou a necháme kvasit.
Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čistého demižonu. Tam také nalijeme šťávu získanou vymačkáním jeřabin. Doplníme na optimální výši hladiny převařenou vodou, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme dokvasit (několik měsíců).  
Po ukončení kavašení stáčíme do lahví.