KDOULOVEC 
Chaenomeles sp
.


    Pochází z japonska a v parkových výsadbách se můžeme setkat se třemi druhy. Liší se hlavně velikostí. Chaenomeles japonica je z nich nejmeší, dorůstá jednoho metru. Ch. speciosa je z nich největší, dorůstá až 2 m. Ch. x superba, kříženec předchozích dvou dorůstá 1,5 m.
    Je to rozložitý poněkud trnitý keř. Vyžaduje teplou polohu a slunce. Kvete na jaře, kdy se začíná zdobit červenými nebo bílými květy, které jsou tvarem trochu podobné jabloni. Příbuzenství se holt nezapře. Brzy po odkvětu se objeví zelené plody, které se postupně zvětšují a k podzimu začínají zlátnou. Řadí se mezi malvice, jsou asi nejvíc  podobné kdoulím, ale daleko menší a chuťově jeměnější.  Mohou být mírně plstnaté. Mají kořeněnou vůni a svíravě kyselou chuť. Jsou skvělým zdrojem pektinu do marmeládových směsí s méně výrazným ovocem a obstojí v marmeládách i samostatně.

plod
Kdoulovec - plod


Vaření:

MARMELÁDA Z KDOULOVCE A BEZU*
 1 kg bezu na 500 g kdoulovce, 750 g cukru
Kdoulovec vykrájíme, neloupeme. Přidáme k bezinkám, trochu podlijeme a vařáme tak dlouho, až je možné obě suroviny propasírovat. Propasírujeme a přidáme cukr, chvíli povaříme a po té plníme do skleniček.

KDOULOVCOVÉ ŽELÉ
1 kg kdoulovce, 1 citron, citronová kůra, 1 1/2 vody, 1 kg cukru
Opereme plody kdoulovce, odstraníme bubáky a stopky a dáme vařit spolu s vodou, citronovou šťávou a kůrou 45 minut. Procedíme přes plátno a smícháme se stejným množstvím cukru. Vaříme tak dlouho, až šťáva zhoustne (cca 45 - 60 min). Provedeme želírovací zkoužku. Pokud kapka na talířku ztuhne, můžeme plnit do sklenic.

KDOULOVCOVÝ CHLEBÍČEK
1 kg zralých plodů kdoulovce, cca 800 g cukru, pergamenový papír, cukr na dozdobení
Povaříme kdoulovcové plody ve troše vody, až změknou a slupka praskne. Dstraníme slupku a jádřinec, dužinu umixujeme. Rozmixovanou dužinu smícháme se stejným množstvím cukru a za stálého míchání vaříme asi 25 minut na pastu, až získá načervenalý odstín.
Hmotu naseme v tlouštce nejméně 1 cm na papírem vyložený plech a lehce zakryjeme pergamenovým papírem n. utěrkou.  Necháme nejméně jeden den na suchém místě schnout, až se dá hmota krájet. Vykrajujeme kosočtverečky a obalujeme v cukru. Necháme schnout ještě asi 8 dalších dní zakryté utěrkou.


KDOULOVCOVÝ SÝR*
1 kg protlaku z kdoulovce, 300 - 400g cukru
Plody kdoulovce omyjeme, zbavíme jádřinců, podusíme podlité vodou do měkka a propasírujeme přes síto. Získaný protlak vaříme na mírném ohni a postupně do něj přidáváme cukr. Hustý protlak nalijeme do podlouhlé formy na srnčí hřbet, vymazané olejem a krupicovým cukrem, a necháme ztuhnout. Tuhý "sýr", zabalený do alobalu, se dá uchovat na chladném suchém místě několik měsíců.
Pokud bychom chtěli uchovávat déle, můžeme zavařit jako marmeládu do sklenic.
Pro zpestření můžeme přidat mandle nebo ořechy, či citronovou kůru.

KDOULOVCOJABLEČNÉ ČATNÍ
1 malá cibule, 10 g čerstvého zázvoru, půlka cironu, citronová kůra, 250 g kdoulovce (lze nahradit dýní), 250 g jablek, na špičku nože šafránu*, 2 lžičky oleje, 50 g koriandru, 50 g hnědého cukru, 1 špetka soli, chili
Oloupeme cibuli a zázvor. Cibuli nakrájíme na jemné hranolky. Vynačkáme šťávu z citronu. Oloupeme a vykrájíme kdoule a jablka, dužninu nakrájíme na kostičky.
Šafránový prášek rozpustíme ve lžičce horké vody. Na oleji osmažíme kroužky cibule. Přidáme oststní přísady, kromě chili. Za ustavičného míchání necháme podusit 30 minut při nízké teplotě. Nakonec dochutíme špetkou chili a za horka plníme do připravených sklenic, které uzavřeme.
V lednici vzdrží 4 týdny. Podává se k paštikám, sýru a šunce.
*lze nahradit kurkumou


Jiné použití v domácnosti:

Malvičky vložené do šatníku jej krásně provoní a ještě chrání před moly. Pokud je tam vkládáte, najděte si místo, kde nepřide do přímého styku s uloženými věcmi.

Barvení

Kosmetika

Fytoterapie