KŘEN SELSKÝ
Amoracia rusticana
Možná vyvolá údiv zařazení křenu právě sem. Většinou ho kupujeme sice v supermarketu, ale je jen otázka chtění, jestli zajdem do supermarketu a nebo si jej vyrýpneme na louce. Křen pochází z jihu Evropy odkud se rozšířil do celé Evropy. Ze zahrádek a polí často utíká a na mezích zplaňuje.
Jak moc je palčivý kořen všichni víme. Ale i listy převzaly něco málo z jeho palčivosti, což nám umožní tuto rostlinu rozlišit od velkolistých šťovíků. Po rozemnutí ucítíme vůni křenu i z nich. Ale dá se poznat i jen tak od pohledu.


Křen hravě zvládne i značně nehostiné
stanoviště. Horší to již bude s vykopáváním.


Křen je z čeledi brukvovitých. Kvete bíle, ale jen zřídka a navíc je málokdy plodný. Množí se hlavně kořenovými odkopky. To znamená, že když ho pořádně nevykopete, na jeho místě vyroste hned několik dalších křenů. To že je to hrozný plevel je špatná zpráva pro zahrádkáře, ne pro ty co chtějí sbírat planě rostoucí rostliny. A navíc, zplanělý křen bývá plačivější:-)
Pokud si křenu nakopete víc než dokážete zpracovat, můžete ho v čerstvém stavu uchovat v písku v chladném sklepě.
Křen prý brání plesnivění a obecně kažení potravin, proto se do jeho listů balily potraviny, aby vzdržely déle čerstvé. Ovocný mošt se dá prý konzervovat tak, že se do něj vhodí kousek křenu a láhev se bez sterilizace uzavře. Jen bych se trochu bála ovlivnění chuti.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA
250 g měkkého tvarohu, trocha mléka, 1-2 lžíce křenu (podle chuti), sůl
Přísady smícháme.

KŘEN S JABLKY
1 kg jablek, 50-100 g křenu, 50 g cukru, šťáva z jednoho citronu
Oloupaná a vykrájená jablka a očištěný křen jemně nastrouháme, promícháme s cukrem a citrónem, natlačíme do menších skleniček a uzavřeme. Podíváme k vařenému masu, uzenině, k pečenému kuřeti, zvěžině a pod.

JABLEČNÝ KŘEN
3 větší strouhaná jablka, 3 lžíce strouhaného křenu, malý šálek masového vývaru, ocet, sůl, cukr podle chuti
Smícháme a podáváme k vařenému masu.

KŘENOVÉ CHUTNEY
40 dkg strouhaného křenu, 20 dkg zelených rajčat, a cibule, 4 feferonky, 2 lzičky tlučeného hřebíčku, 2 lžičky mleté skořice, šálek octa, sůl
Rajčata, feferonky a cibuli nakrájíme, hodně osolíme a necháme stát do druhého dne. Potom přidáme ostatní přísady a pomalu dusíme pod pokličkou, až se všechna voda vyvaří. Po vychladnutí dáme do sklenic a uzavřeme. Asi za 2-3 měsíce se správně uleží. Podáváme k masům.