MEDOVINA

Medovina byla původně nápojem kvašeným. Speciálním druhem vína. Ale rozkavsit med není tak docela jednoduché. A její výroba je poměrně zdlouhavá.
Základními objemovýni složkami takové medoviny jsou  med a voda. Med se totiž musí rozředit, protože obsahuje příliš mnoho cukru, než aby mohl začít kvasit nerozředěný. Podle toho jak moc med rozředíte, můžete získat medovinu kyselou (poměr hmotnostních dílů medu a vody (1:4), polosladkou (2:3), nebo sladkou (1:1). Vodu je nutno před smícháním s medem převařit. 
Medu navíc chybí kalové částice, které je nutno dodat v podobě taninu (šálek čaje), nebo strouhaného jablka. Já po zkušenosti se zakalenou medovinou (pokud přidáváte jablko, je nutno přidat antiželírovací prostředek pro předejití zakalení, ale ten je u nás pokud vím nesehnatelný) upřednoštňuji spíše tanin. Nebo se můžete smířit se zakalenou medovinou. Je to jen vada na kráse.
Dále se musí přidat kyselina (mléčná, nebo citronová), živná sůl a kvasinky.
Někdy se také přidávají příchutě (většinou koření) a nebo se dělá medovina ovocná, kde je přidávaná k medu ovocná šťáva. Pokud děláme ovocnou medovinu, není potřeba řidávat kalové částice ani kyselinu (alespoň ne tolik).
U přípravy medoviny samozřejmě platí obecné zásady přípravy a manipulace jako u vína.
Tolik na úvod. Ale teď již ke konkrétním receptům tradiční medoviny.
První recept je podrobně rozepsaný, v případě dalších uvádím jen suroviny + případné podstatné údaje, kterými se liší.
Koření se do vína dá přidávat v různých fázích výroby:
  •  ve fázi tichého kvašení a odstraní se při stáčení do lahví. 
  • vložíme do plátěného pytlíku, povaříme v malém množství roztoku, který vlijeme do celé směsi
  • vložíme sáček do chladného roztoku a necháme vložený po celou dobu kvašení (možná by bylo lepší bez sáčku, jen tak ho nechat plavat v demižonu
  • koření vložíme do demižonu ve fázi bouřlivého kvašení
Doporučené (leč pouze orientační) dávkování koření na 10 l medoviny:
  • 2-3 g skořice
  • 1 až 2 g hřebíčku
  • 1-2 g zázvoru
  • 2-3 g valeriany
  • 10-20 g čerstvého listí celeru
  • 3-5 g jalovce
  • 1/3 tyčinky vanilky
  • 5 g máty peprné
  • 2-5 g růžových plátků
  • 5-10 g šípků
  • 5-10 g pomerančové nebo citrónové kůry
  • 10-15 g chmele
Pokud máte nejasnosti o průběhu kvasného procesu, doporučuji pročíst rubriku zabývající se výrobou vína. Je tam popsaný o dost podrobněji.



MEDOVÉ VÍNO*
1,5 kg medu, cca 4,5 l vody (k doplnění na 5 l), jedno jablko, 20 g 80% kyseliny mléčné, 2 g živné soli, 1 g ušlechtilých kvasinek
Med a vodu smícháme v horké vodní lázni a nalijeme do demižonu. 1/10 obsahu necháme prázdnou. Demižon předem nahřejeme a směs vléváme pomalu, aby nepraskl. Jakmile roztok klesne pod 30°C, přidáme ostatní přísdy a demižon uzavřeme kvasným uzávěrem. Během kvašení (opt. tep. 25°C) jednou denně důkladně protřepeme. Po ukončení kvašení (až 3 měsíce) stočíme do jiného demižonu a případně okořeníme. Jakmile se víno vyčistí (3 - 4 měsíce), stáčíme do lahví.Necháme zrát nejméně jeden rok, někdy až pět let.
Medovina se povede jen s měkkou vodou. Pokud máte k dispozice jen tvdrou, převařte ji.
Medovinu můžete okořenit hřebíčkem, šalvějí, tymiánem, skořicí a pod.
Pokud vám při stáčení připadá chuťově příšerná, neztrácejte naději a rozhodně ji nevylévejte. Medovina svou chuť získá až po určité době zrání. Počkat se vylatí. A vylít ji můžete klidně až za pět let;-)

KOŘENĚNÉ MEDOVINY

BERNARDINSKÁ MEDOVINA
1 l medu 2 1 vody, 1,5 g chmele, 0,5 g irisového koření, růžové silice podle chuti
Zraje 1 rok


LITEVSKÁ MEDOVINA
1 l medu,  2 1 vody, 3 g jalovcových bobulí, 2 g bezového květu
Zraje 4-6 let


POLSKÁ (RUSKÁ) MEDOVINA
1 l medu, 2 l vody, 3 g chmele, 14 g čerstvého rybízu, 0,5 g Valeriany (kozlíku)
Zraje 2-3 roky


KRÁLOVSKÁ MEDOVINA
1 l medu, 0,5 1 vody, 3,5 g chmele se velmi krátce povaří.
Zraje 5-10 let


KASTELÁNSKÁ MEDOVINA
1 l medu, 0,5 l vody, 1,5 g chmele, kousek vanilky, 4 g čerstvé celerové natě
Směs se krátce povaří, nechá se kvasit. Zraje 5-10 let


MEDOVINA TROJNÁSOBNÁ
( doba zrání 2 roky )
1,5 litr medu, 3 litry vody, 4,5 g kyseliny citrónové, 3 g skořice, 2,25 g hřebíčku, 0,45 g anýzu, 1 a 1/2 rozkrájeného pomeranče


MEDOVINA ČTYŘNÁSOBNÁ
( doba zrání je 1 rok )
1 litr medu, 3 litry vody, 1,5 g kyseliny vinné, 2 g skořice, 0,6 g hřebíčku, 2 g koriandru, 1 citron rozkrájený na plátky, muškátový oříšek podle chuti




OVOCNÉ MEDOVINY

MALINOVÁ MEDOVINA
1 l medu, 0,5 1 malinové šťávy, 1,75 1 vody
Med, šťáva a voda se zahřívají do teploty 80°Ctak dlouho, až se med rozpustí. Po ochlazení na 20°C se přidají kvasinky a živná sůl. Kvašení probíhá 2 až 3 měsíce. Dozrává za 4-5 měsíců.


RYBÍZOVÁ MEDOVINA
Na 1 l medu se odměří: 0,5 1 moštu z červeného rybízu, 0,5 1 moštu z černého rybízu a zkvasí se.

ANGREŠTOVÁ A VIŠŇOVÁ MEDOVINA
Na 1 l medu se odměří 0,5 1 moštu, 8 1 vody a zkvasí se kvasinkami Malaga, nebo Tokaj.

BEZINKOVÁ MEDOVINA
1 litr medu, 2,5 litru vody, 1,3 litru šťávy z plodu bezu černého, kvasinky


BORŮVKOVÁ MEDOVINA
1 litr medu, 3,8 litru vody, 2,6 kg rozmačkaných borůvek, 3g kyseliny vinné, kvasinky


HRUŠKOVOJABLEČNÁ MEDOVINA
1 litr medu, 1,6 litru vody, 1 litr hruškové nebo jablečné šťávy, kvasinky


JAHODOVÁ MEDOVINA
1 litr medu, 2 litry vody , 4 litry malinové šťávy, kvasinky


MERUŇKOVÁ MEDOVINA
1 litr medu, 3,2 litru vody, 1,8 litru meruňkové šťávy, 8 g kyseliny vinné, 1,6 g taninu, kvasinky


ŠÍPKOVÁ MEDOVINA
1 litr medu, 1,6 litru vody, 0,8 kg zralých šípků, 2 g kyseliny vinné, kvasinky
Do demižonu dáme očištěné šípky, mezitím rozehřejeme ve vodní lázni med s částí vody. Necháme schladnout. Doplníme vodou do 1/10 demižonu. Přidáme kvasinky a kyselinu vinnou. Necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení přetočíme do čistého demižonu. Po vyčištění stáčímr do lahví.


VIŠŇOVÁ MEDOVINA
1 litr medu, 1,8 litru vody, 0,5 litru višňové šťávy, kvasinky




Tak, to by bylo několik receptů tradičních. Jenže ne každému se chce čekat tak dlouho, jak požadují recepty, riskovat, že se medovina někde během procesu výroby zkazí... , ale medovinu by přesto rád. Tak přesně pro tyhle lidičky tu mám následující recepty. Jsou stažené z netu z netu. Můžete s nimi zacházet zcela volně a poměry vody, medu, lihu a koření měnit zcela dle své chuti prakticky bez rizika, že se nepovede. A můžete ji pít téměř okamžitě (doporučuji čekat zhruba 14 dní, pro zcelení chutí)


MEDOVINA OD DINEN*
0,5 kg medu (nechat rozehřát do tekutého stavu, lze i míň, pokud ji nechcete tak moc sladkou, u nás se to ustálilo až tak cca 0,3-0,4 kg)
0,5 kg citronů (šťávu z nich pěkně přecedit přes jemné plátno, limetky nejsou úplně vhodné - ale třeba vám to s nimi bude taky chutnat)
1/4 l slivovice (ta je asi nejlepší, nicméně jiné silnější domácí lihoviny z čehokoli jdou použít taky - např. dobrou zkušenost mám s hruškovicí a třešňovicí, vodka je příliš bez chuti; máte-li k dispozici slabší třeba ořechový likér, je dobré ubrat na medu - je to pak příliš sladké )
Smísíme, přidáme koření (skvělá je kombinace skořice, hřebíček, zázvor a kardamon) a lehce povaříme. V případě nějakých "zvláštnějších" příchutí doporučuji navštívit dobrou cukrárnu a koupit tresti/příchuti - ořech, mandle, kokos apod. 
Slijeme a necháme přirozeně chladnout (je lepší láhev nešpuntovat, aby se medovina nezapařila), nechat ve špajzu.
  • Jen bych tam ten alkohol přidala až po varu. A nebo možná vůbec nevařila. V medu se ničí účinné látky nad 80°C. Takže spíš jen zahřát, rozpustit a pak přidat nějaký ten alkohol. Toho, že se to zkazí bych se příliš nebála - med i alkohol jsou konzervačně zdatní;-)
  • pokud nevaříme, nechat odstát ve větší lahvi tak týden dva aby se vylohovalo koření =) potom stočit
  • výsledek je každopádně poněkud kyselý


MEDOVÁ INSPIRACE
0,5 kg medu, 1 citron, 1/4 l 40% alkoholu, koření dle chuti, voda
Citron vymačkáme, přes sítko přilijeme k medu a rozpustíme ve vodní lázni. Nevaříme!! Mezitím povaříme koření v 0,25 l vody. Přecedíme a vlijeme k medu. Smísíme, stáhneme z plotny a smísíme s alkoholem. Po vychladnutí stočíme do lahví.


LITEVSKÁ MEDOVINA
Na 1 l lihu odměříme 1 l medu, 2 kousky skořice, 0,5 g vanilky, 0,5 g muškátového oříšku, 12 ks hřebíčku, 1-2 ks zázvoru, pomerančová kůra.

Koření se vaří v 0,5 l vody až se zahustí na 1 sklenku vývaru. Med se míchá na ohni do slabé růžové barvy, odstaví se a přidá se alkohol, odvar z koření a promíchá se. Po ochlazení se zfiltruje přes plátno a stáčí se do lahví.

DOMÁCÍ VÝROBA VÍNA, (H. Feldkamp, Víkend, 2003) Podle týhle knihy jsem uvařila svojí první medovinu:-)
POHANSTVÍ odtud mám většinu receptů na medovinu uvedených na téhle stránce.