Topinambur hlíznatý
Foto: Jíří Novák

TOPINAMBUR HLÍZNATÝ (SLUNEČNICE TOPINAMBUR)

Helianthus tuberosus

Topinambur k nám byl přivezen z Ameriky, stejně jako slunečnice (H. anuus), které je hodně podobný. Je to vysoká trvalka z čeledi hvězdicovitých. Vyznačuje se krásnými žlutými květy pro které je hojně pěstována na zahrádkách. A pak také hlízami, které jsou jedlé. Hlízy obsahují zásobní látku inulin a značné množství nekrystalizovaného cukru. Rostlina často zpaňuje. Jedlé hlýzy má též H. latifolius, ale nejsou prý tak dobré.
Již léta jsem toužila ochutnat topinambur. Rostlina je to vcelku běžná - v zahrádkách. A pak je ještě běžná na rumištích a skládkách. První stanoviště je vylupovat - přinejmenším neslušné a to druhé zase asi poněkud nezdravé. A tak jsem se dívala na topinambury a přemýšlela jak asi chutnají a jak se jich zmocnit. Copak nikde neroste vhodný topinambur, který bych mohla sníst?
Takový topinambur se nakonec našel:-) Jedna kamarádka ho má na zahradě a tak mi několik hlíz přinesla (děkuji:-). Musí se nejprve odrhnout kartáčkem pod tekoucí vodou a pak ho můžete nakrájet a ochutnat. Chutná po slunečnicových semínkách. I po uvaření. Ale někde jsem četla, že je lépe hlízy uvařit. Jsou vhodné jako zelenina. Hodí se do kombinace s luštěninami. Používají se jako náhrada za barambory, dají se přidávat do polévek. Menší křupavé hlízy můžeme nakládat do octa a používat k dochucení jídel.
A co je ještě lepší? Maminka si na zahrádku také topinambur vysadila:-)

Topinambur hlíznatý - vykopané hlízy,
ještě před umytím a okartáčováním.
Jsou vpodstatě kulovité a jedna tostlina jich má na kořeni "navěšíno" několik.

Polévka z topinamburu a červené čočky,
posypáno cibulkou.