TRNKA OBECNÁ
Prunus spinoza

Je to spíše menší, nenápadný, ale zato trnitý keř.  Roste na suchých, často vápnitých půdách, na výslunných místech podél cest, na pastviných a na skalách. Na jaře, když se teprve rozvíjí první lístky na stromech,  začíná kvést spolu s třešnění i trnka. V prostřed světlounce zelené krajiny, září bílé květy do daleka.  Kvete před oslistěním a stejně jako u třešně mohou květy pomrznout. Když už jsou keře z části odkvetlé, můžete se pod ně postavit a zatřást s nimi. Sesype se nás vodopád běloučkých okvětních lístků, které se vám usadí va vlasech a na záhybech oděvu. Ještě večer, doma při rozčesánání vlasů možná nějaký najdete:-)



bíle kvetoucí trnka v jarní krajině

S postupem času bílé kvítky zmizí a objeví se  drobné lístečky. Jsou vpředu zubaté a oválné. Na podzim, pokud nepomrzly květy, se na keřích objevují tmavomodré plody s žlutou dužinou. Jsou ojíněné a trpká dužina skrývá jedinou tvrdou  pecku. Sbírají se až po prvních mrazících. Prý se tak vylepší jejich chuť. No, nevim. Já je ve velkém jen tak nejím ani po zámrazu. Ale po zpracování mohou být velmi dobré:-) Časem zežloutnou a opadají listy, ale plody na keřích zůstávají dlouho do zimy.



plod trnky a něco málo lístků

TRNKOVÝ KOMPOT
1 kg trnek, 750 g cukru, 1 citrón, 4-5 hřebíčků, kousek skořice, 1/2 l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citrónovou š'távu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, vněmž se vařily. Sterilizujeme je 15 min.


TRNKY VE VÍNĚ
1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 ˚C. Podáváme ke zvěřině.


TRNKOVÝ LIKÉR*
3 Kg trnek (cca 5 l), 2 l vodky, několik  jader z trnkových pecek, několik kousků skořice, 1 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 15 ks hřebíčku, 1 kg cukru, 6 hrníčků vody
Trnky očistěte, rozmačkejte a vložte do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijte vodkou, až jsou trnky ponořeny. Nechte měsíc stát, občas protřepejte.
Po měsíci svařte vodu s cukrem na sirup, nechte vychladnout. Sceďte trnky a vymačkejte. Smíchejte se sirupem. Nechte alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhněte hadičkou do lahví.


TRNKOVÉ VÍNO*
1,75 kg trnek, 1,25 kg cukru, voda, 1 balení kvasinek a živné soli
Cukr svaříme s jedním litrem vody na sirup a necháme vychladnout. Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do demižonu, přidáme kvasinky, živnou sůl a cukrový sirup. Dolijeme převařenou vychladlou vodou a uzavřeme kvasnou zátkou. Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čisté nádoby a necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Po fázi tichého kvašení stáčíme do lahví.


TRNKOVÉ VÍNO S ROZINKAMI
2,5 Kg trnek, 2 l vody, kvasinky, 100 g rozinek, sirup z 1,5 kg cukru a 1 l vody
Vyzrálé trnky omyjeme, trochu rozmačkáme a přelijeme vařící vodou. Po vychladnutí je vlijeme do demižonu, přidáme vzklíčené kvasinky, rozinky a asi třetinu cukrového sirupu.  Promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukrového roztoku, opět promícháme a uzavřeme; za další týden přilijeme zbytek. Po skončení kvašení (trnky i rozinky klesnou ke dnu) a přestane unikat oxid uhličitý v bublinkách) stáhneme víno hadičkou do jiného demižonu, případně necháme ještě týden dokvasit. Nakonec je stočíme do lahví.


DIVOKÉ TRNKOVÉ VÍNO
1 kg cukru, 4 kg trnek, voda
Cukr svaříme s voudou, trnky zalijeme vychladlým sirupem v láhvi od okurek. Použijte i jakoukoliv jinou nádobu. Můžete i uzavřít vkasnou zátkou. Nepřidávají se kvasinky - mělo by se totiž rozkvasit samo, protože by tam kvasinky měly být přirozeně. Divoké kmeny Sacharomyces.