ZÁKLADNÍ RECEPTY
U spusty kytek neuvádím konkrétní recepty. Ani není proč. Salát a polévku zvládne každý a pro ty co se chtějí ispirovat přináším několik základních receptů, které můžete obměňovat, podle toho co kolem vás zrovna roste a co máte v zásobě. Recepty jsou koncipovány tak, aby šly snadno vařit na ohni v kotlíku. Potřebné suroviny jsou většinou snadno přenosné. To aby šly vařit i na vandru. Ale najdou se tu i složitější předpisy.
Recepty, které mám prověřené jsem označila*.


POLÉVKY
To jsou taková ta univerzální jídla, která se vám nepřipálí, protože je v nich dost vody a tak se ani moc nemusí míchat. Pokud chcete něco hutnějšího (jako kaši), tak vyvařte trochu víc vody. Pokud připálíte, tak si to užíte. Pokud ne - získáte jistě velmi sytou kaši.  Recepty, které jdou povařením přeměnit na kaši jsou označené +

ČOČKOVÁ SE ZELENINOU*+
červená čocka, zelenina, sůl
Vezme červenou čočku a nějakou zeleninu. Lhostejno, zda listovou či kořenovou. Čoku lépe namočit přes noc. Uvař spolu se solí až do měkka.
Pokud chceme, uděláme základ ze špeku a cibule.

ZELENINOVÁ*
Zelenina, sůl, tuk, mouka
Na tuku osmahneme zeleninu a zasypeme moukou, kterou též osmahneme. Zalijeme vodou, osolíme a necháme povařit.
Mouku na zahuštění můžeme vynechat.

VLOČKOVÁ*+
Ovesné vločky, tuk, zelenina, sůl, koření dle chuti
Ovené vločky za stálého míchání na tuku praž, dokud nezačnou hnědnout a vonět. Pak zalij vodou a přidej zeleninu, sůl a koření. Vař do měkka.
Místo vody lze použít i vývar n. mléko.

ČESNEČKA S KROUPAMI*+
čenek, kroupy, majoránka, zelenina (nemusí být), mouka, cibule, tuk, sůl
Osmažíme cibuli na tuku, přidáme zeleninu, mouku, osmahneme, zalijeme vodou, přidáme majoránku a sůl. Nakonec, těsně před koncem vaření přidáme česnek.
Mouku lze získat z planých rostlin. Zelenina je přirozeně z planě rostoucích rostlin, stejně jako česnek.

ŠPALDOVÁ POLÉVKA S PLANÝMI ROSTLINAMI
25 g špaldové celozrné mouky, 1 polévková lžíce tuku, 1/2 l mléka, 1/2 l vody, 25 g směsi bylin, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
Mouku opražit na tuku, až voní. Přimícht vodu, mléko, přilévat pomalu, míchat, přivést k varu a vaři 10 minut, přitom stále míchat. Plané rostliny omýt, jenmě nasekat, vmíchat do polévky a dalších 5 minut při mírné teplotě vařit. Ochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Špaldovou mouku lze nahradit jakoukoliv jinou, třebs i získanou z planých rostlin.


HLAVNÍ JÍDLA
Moc jich tu není. Já totiž jako hlavní jídlo často jídám polévku.

POHANKOVÁ KAŠE*
Pohanka, zelenina, rajský protlak, bazalka, tymián, sůl, voda, cibule, tuk
Na tuku opeč sekanou cibuli dozlatova, přidej pohanku, zeleninu, vodu, sůl a koření a vař až do měkka. Přidej tajský protlak a ještě prohřej. Můžeš dochutit česnekem.
Lze vynechat smaženou cibulku. A nebo naopak přidat slaninu.


JEČNÁ KAŠE*
10-15 šálků vody, 2 šálky drceného ječmene (krup) namočeného přes noc ve vodě, hrst celozrné mouky, hrst drcených oříšků, 3 - 4 polévkové lžíce medu, zelenina
Dej ingredience do velkého kastrolu. Nalij na to 10 šálků vody a dej vařit. Pravidelně míchej, udržuj mírný var. Přidej vodu, pokud směs příliš zhoustne. Vař dokud není hotové.


PLNĚNÝ CHLÉB
Šálek mouky, trocha kypřícího prášku droždí, n. kvásku (pokud máme), 1/4 čajové lžičky soli, trocha tuku.
Mouku smícháme se solí, kypřícím práškem a tukem. Zaděláme vodou. Jako náplň můžeme použít vše, co je jedlé. Třeba níže uvedené pyré.  Když vytvarujme placky, pečeme v pánvi a nebo  v ohni na rozpáleném kameni.
Místo kypřícího prášku lze prý použít bílý popel z tvrdého dřeva.
Chléb nemusíme jen plnit, můžem zeleninu zapracovat přímo do těsta.


OSTATNÍ

ZELENINOVÉ PYRÉ*
Rozvaříme libovolnou zeleninu. Osolíme, či jinak okořeníme. Můžeme používat jako přílohu, n. k plnění nejrůznějších těst.

ŠPENÁT*
Listy listové zeleniny (lépe směs, třeba taková samotná kopřiva je dost hrůza), cibule, mouka, mléko, tuk, vejce, sůl, voda
Osmažíme cibuli na tuku, přidáme mouku, zasmahneme, potom nasekanou zeleninu a zalijeme vodou a osolíme. Když máme před koncem vaření, přidáme ostaní přísady, řádně promícháme a povaříme.
Mléko a vejce můžem s klidným svědomím vynechat. Snad i tu mouku. Ale nechal bych tam aspoň tu cibuli a tuk, jinak by to bylo pyré;-)

SALÁT
No tak to snad umí každý. Nasbíráme listí, nakrájíme, smícháme. Můžeme zalít dresingem. Nemusíte se bát použít ani květy. Květové saláty jsou výborné.

BYLINKOVÁ PASTA
50g čerstvých bylin, 1/2 čajové lžičky soli, citronová šťáva, perř, 50 ml olivového oleje
listy omýt, usušit, dobře nasekat, smíchat se solí, troškou citronové šťávy, se špetkou pepře a opatrně vmíchat olej. Směs naplnit do sklenice s uzávěrem a trochu přitlačit lžičkou. Pasta mzsí být zcela přikrytá olejemjinak dochází k plesnivění. Sklenici pevně uzavřít a skladovat v ledničce, kde vydrží několik týdnů.